Начало / Новини / Животновъдство / Бисер Чилингиров : В една ферма най-важна е профилактиката

Бисер Чилингиров : В една ферма най-важна е профилактиката

agnews.bg

В една ферма най-важна е профилактиката. Това каза пред Фокус председателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА) Бисер Чилингиров, във връзка с повишената опасност от разпространение на болести по селскостопанските животни през наближаващия родилен период.

„Призовавам животновъдите да не купуват животни без ушни марки и пътен лист. Това, освен че заплашва стадото, заплашва и здравето на хората.”, посочи Чилингиров.

Във връзка с наближаващият родилен период при животните, той коментира: „Трябва да се работи с ръкавици, които се продават във всяка аптека. Желателно е фермерите да използват и средства за дезинфекция. Просто трябва да бъдат с повишено внимание”.

„Нека всеки овцевъд да се обърне към своя частно практикуващ ветеринарен доктор, за да му се дадат практически съвети на място. Най-важното е профилактиката. Ако има съмнително поведение при животните – унилост и или друго нехарактерно поведение, веднага да се извика ветеринарен лекар”, допълни Чилингиров.

Той призова фермерите да повишат информираността си и да търсят непрестанни съвети от Областните земеделски служби и Фонд „Земеделие”, за да повишат ефективността и избегнат рисковете. „Нека фермерите да бъдат по активни. Не се изискват много усилия.

Важното е да бъдем постоянни и да следим за всички новости, което ще повиши информираността им”, поясни още Бисер Чилингиров.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.