Начало / Новини / България е одобрена за износ на мляко и млечни продукти за Китай

България е одобрена за износ на мляко и млечни продукти за Китай

agnews.bg

България е одобрена за износ на мляко и млечни продукти за Китай и до средата на 2016 година, българските млекопреработватели ще могат да започнат износ на продукцията си. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция в сградата на Българската агенция по безопасност на храните.

„През октомври имаше инспекция на нашите преработватели след посещението на правителствената ни делегация в Китай, водена от премира Борисов. Предстои техническо одобряване на сертификата между страните и износът ще стане възможен в момента, в който се одобри вида на този сертификат, с който Българската агенция по безопасност на храните гарантира качеството на млякото“, добави Десислава Танева. Тя припомни, че от юни миналата година функционира Центърът за сътрудничество в земеделието между Китай и 16-те държави от Централна и Източна Европа, на който България е домакин. През 2015 г. бе открит й павилион с български продукти в безмитната търговска зона на Китай.

„Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните изготвиха план за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко. Благодарение на изготвения план няма да бъде спрян достъпа на българското мляко и млечни продукти на европейския пазар и нито една мандра в страната няма да бъде затворена заради неотговарящо мляко. Всеки млекопроизводител ще може да отговори на съответните изисквания и ще може да преработва мляко“, заяви министър Танева.

Тя посочи, че планът е приет в края на миналата годината и вече се реализира чрез БАБХ. Изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев подчерта, че планът за тестване на качеството на суровото краве мляко отговаря и на изискванията на внос на мляко и млечни продукти на Китай.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.