Начало / Новини / България е осма в ЕС по брой регистрирани продукти със защитени наименования

България е осма в ЕС по брой регистрирани продукти със защитени наименования

????????????????????????????????????

България заема осмо място в Европейския съюз по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официално представяне на продукти и вина със защитени наименования в МЗХ. „Страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на спиртни напитки“, поясни министър Танева. Тя допълни, че големият брой на вписаните продукти се дължи на виното. „Това е секторът, който е успял най-добре да се възползва до момента от факта, че има вписани толкова много продукти, което позволи те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, в Европа и в трети страни“, заяви още Десислава Танева.

Тя допълни, че първите места заемат страни с много по-големи традиции от нас, като Италия и Франция. „България има много голям потенциал, за вписване в европейския регистър на още храни с традиционен характер. А производителите на тези храни могат да участват в различни промоционални програми, така че да разширят пазарния си дял”, подчерта Танева.

„Настоящата година е изключително успешна, защото Европейската комисия одобри 33 промоционални програми, като 4 от тях са на български сдружения. В това отношение ние се нареждаме на второ място заедно с Италия. На първо място, с най-много одобрени програми, е Гърция“, посочи Десислава Танева.

Тя припомни, че първият земеделски продукт вписан в регистъра е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”. През 2014 г. бяха вписани и три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”. В регистъра бе включен и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер. Министър Танева съобщи, че на този етап има подадени още две заявления за регистрация на – „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“. Тя посочи, че в лицето на Министерството и неговите експерти, производителите имат пълна подкрепа и съдействие, за да могат още традиционни български храни със съответните характеристики да бъдат вписани в регистрите.

От своя страна производителите благодариха за добрия синхрон в съвместната работа и си пожелаха традиционните български храни и напитки да се утвърдят и на международния пазар.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

 

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.