Начало / Новини / България играе важна роля в сътрудничеството между Китай и Европа

България играе важна роля в сътрудничеството между Китай и Европа

„България е пресечна точка на интересите за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в сферата на земеделието”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който участва на Десетия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той допълни, че чрез успешната дейност на Центъра за сътрудничество, който започна работа на 26 юни 2015 г. в България, ще се подпомогне създаването на бизнес контакти между компании от ЦИЕ и Китай и ще се достигне до сключването на реални сделки, намирането на бизнес партньори и възможности за инвестиции. „Единната база данни към Центъра, представлява ефикасен инструмент за търсене и намиране на актуални инвестиционни проекти, на подходящи бизнес-партньори, на производители и търговци от всички сфери на селскостопанският сектор“, коментира още той.

Традиционно доброто сътрудничество на България с Китай води до постоянно нарастване на износа на селскостопанска продукция за Китай, заяви още заместник-министър Грудев. През 2014 г. за пръв път имаме положително търговско салдо в търговията със земеделската и хранително-вкусовата промишленост, което е на стойност над 17 млн. долара. Това основно се дължи на нарастващия износ на зърнено-житни култури. Според заместник-министър Грудев, българското земеделие има потенциал да задоволи нарастващия интерес от Китай към български вина, млечни продукти, розово масло, пчелни продукти, биопродукти и други.

На форума присъства и Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ. По-късно днес заедно със зам.-министър Грудев ще открият първия Консултативен съвет на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.