Начало / Новини / Валутните движения ще определят цените на земеделските стоки през 2016 г.

Валутните движения ще определят цените на земеделските стоки през 2016 г.

agnews.bg

През следващата година валутните движения ще влияят на цените на земеделските суровини повече от всякога. Това показва анализ на датската банка Rabobank, която е водещ кредитор на производители и търговци от земеделския сектор в световен мащаб. Очакванията на анализаторите са щатският долар да продължи да поскъпва през 2016 г., тъй като много нововъзникващи пазари вероятно ще продължат да разхлабват паричните си политики, пише Financial Times.

Местни валути

Тъй като голяма част от земеделските суровини се произвеждат извън САЩ, ниските пазарни цени вече не водят до свиване на производството. Слабите местни валути дори стимулират разрастване на производството в страни като Бразилия, Русия и Украйна, отбелязва Rabobank в годишната си прогноза.

Според анализаторите най-силни перспективи за поскъпване през 2016 г. сред отделните суровини има захарта. Очаква се цената й да достигне 15.5 цента за паунд през последното тримесечие на следващата година спрямо 14.5 цента сега. Банката също така очаква поскъпване на памука заради стабилното намаляване на запасите в световен мащаб.

Какаото, което е поскъпнало със 17% до около 3400 долара за тон от началото на годината, се очаква да поевтинее, тъй като високите цени стимулираха увеличение на производството. Rabobank очаква нестабилност в цената на пшеницата, тъй като конкурентните оферти от страните в Черноморския регион ще продължат да изместват други традиционни доставчици.

Датската банка счита, че бразилските производители ще са най-облагодетелствани от валутния ефект върху търговията. “Слабият реал увеличава конкурентоспособността на износа на соя, царевица, кафе и захар от Бразилия. Земеделският сектор на страната ще е сред най-големите печеливши”, изтъкват от банката. Обезценката на украинската гривна и руската рубла от своя страна ще направи възможен износът на зърнени храни от тези страни на още по-атрактивни цени, заявяват анализаторите.

Ефект за САЩ

За фермерите в Съединените щати поскъпването на долара има обратен ефект – продуктите им стават неконкурентни спрямо тези от Латинска Америка или Източна Европа. Ниските цени на зърнените и маслодайните култури вероятно ще окуражат и натрупването на запаси вместо пускането им на пазара. “Силният долар ще продължи да ограничава пазарния дял на производителите САЩ при износа на земеделски продукти, докато вътрешните запаси ще продължават да растат”, заявяват от Rabobank.

Същевременно потенциалът за по-нататъшна девалвация на китайския юан може да намали търсенето на внос в азиатската страна, която е сред най-големите пазари за земеделски суровини. Китай също така има натрупани огромни запаси от някои земеделски стоки, включително зърнени култури и памук. При пазари като захарта се очаква потреблението в Китай да спадне с над 3% през 2016 г. спрямо тази година. Причина за това е все по-широкото използване на алтернативни подсладители като високофруктозен царевичен сироп.

Източник:Капитал

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.