Вишни

Обикновената вишна е възникнала като кръстоска между черешата и степната вишна в зоната на умерено континенталния климат. Поради високата си приспособимост при условията на средата е разпространена и на север като достига до по-северни ширини, където плодовете узряват само около големите водни басейни, които смекчават много ниските температури. Това определя и изискванията, които вишната има към факторите на растеж и развитие.

Температура. За нормално развитие и плододаване е необходима 2000-2200°С сумарна температура. В някои райони вишната понася понижаване на температурата по време на покой до -35°С, но в края на зимата при повишаване на температурата повратни мразове до -20°С нанасят повреди по стъблата, клоните и пъпките. Поражения нанасят ниските температури в началото на развитието на дърветата през пролетта:
– при неотворени цветове: -3°С;
– при пълен цъфтеж: -2.2°С;
– при млади завръзи: 1.1°С.
В България вишната се отглежда до 1000-1200 м надморска височина.
Влага. Вишната е по-сухоустойчива от черешата, но за нормално развитие и плододаване изисква влагата в горния слой да е достатъчна. На площи с южно изложение и по-бедни почви със слаба влагозадържаща способност при недостатъчно валежи изисква напояване. Липсата на влага в почвата води до влошаване на качеството на плодовете и по-ниски добиви.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.