Начало / Новини / Животновъдство / Врачански бизнесмен отказа да продаде уникален кон за 100 000 евро

Врачански бизнесмен отказа да продаде уникален кон за 100 000 евро

tribali.info

По времето на княз Фердинанд, през 1888 година, граф Брабанет от Австро – Унгария внася в България линия Д от породата „Нонюс” ( сегашната наша „Дунавска” порода, застрашена от изчезване). Унгарското министерство на земеделието открива в интегрираната система, че единствения кон от тази линия Д с тавро 1110 е собственост на врачанския бизнесмен Краси Каменов и се намира в неговия животновъден обект, съобщава tribali.info.

Изпращайки официално писмо до българското Министерсто на земеделието и храните относно този кон, асоциацията по коневъдство провежда кореспонденция с Красимир Каменов с неуважение.

Родът на линия Д е от 127 години и няма живи коне от това ДНК, освен притежавания от Каменов и неговите приплоди, наброяващи 56, също в стадата му.

При последната среща на коневъдите в Министерството на земеделието и храните, зам.-министърът по животновъдството попитал Асоциациата по коневъдство (без да знае, че Красимир Каменов е на срещата) какво се случва с въпросния кон и има ли някакъв отговор. Тогава Каменов отговорил на зам.-министъра, че дори и за 100 000 евро не би продал животното, имайки в предвид, че в Европа няма друго такова ДНК. Тои също заявил, че ако реши да продаде коня, министерството ще напише официално писмо с цената. В подкрепа на това, зам.-министърът задал въпрос към Асоциацията: “Защо винаги се възхищаваме на чуждото, а никога не ценим нашето?”.

Фамилията на Каменов има над 600 коня и амбицията за развъждането на застрашени породи е безгранична.

Източник:Блиц

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.