Начало / Новини / Земеделие / Врачанският съд осъди условно фермер заради злоупотреба с евросредства

Врачанският съд осъди условно фермер заради злоупотреба с евросредства

agnews.bg

Врачанският окръжен съд даде условна присъда от две години лишаване от свобода на зърнопроизводител, обвинен в злоупотреба с евросубсидии,съобщи БНР. Това е вторият случай на осъден условно фермер, предоставил неверни данни за обработваеми площи, за да получи европейски средства.

Окръжната прокуратура във Враца разследва още шест подобни престъпления.

Присъдата е за зърнопроизводител от град Роман, получил преди 3 години две хиляди лева евросубсидии от Фонд “Земеделие”, като е представил неверни сведения за ползването на шест хектара земеделска земя. Случаят е бил разкрит, след като друг фермер, притежаващ законен договор за ползването на същите площи, не е успял да получи финансиране за тях.

До тази година, когато земеделското министерство затегна контрола върху европомощите, застъпването на няколко получатели на евросредства за един и същи терен беше сред проблемите на зърнопроизводителите. Много от тях оставаха без субсидии за площи, защото някой друг е декларирал, че ги обработва.

Според Камелия Трифонова, говорител на Врачанската прокуратура, голямо значение за осветляването на подобни случаи има създаденият преди година отдел за икономически и корупционни престъпления.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.