Начало / Новини / ”Данък градина” е на път да отпадне

”Данък градина” е на път да отпадне

градина-село-нива-e1443278133107

Поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променяно предназначението им от техните собственици, да бъдат облагани с данък. Това предложение на Министерството на финансите, добило популярност като “данък градина”, предизвика доста шумна реакция при оповестяването си в началото на октомври и доста тихо мина на първо четене в парламента миналата седмица,съобщава БНР. Според юристите в едно такова предложение няма никаква юридическа логика.

На възрастната баба на село, която живее там и има три реда домати, ние ще ѝ искаме 4 лева и 50 стотинки на един декар данък. Толкова ли е закъсала тази държава и местните бюджети, че искат да бръкнат в джоба на възрастните хора, коментира в предаването “Преди всички” доц. д-р Огнян Буюклиев.

Според него парите, които ще се изразходят, за да се обнови целия този регистър, ще бъде в пъти повече от това, което ще събере държавата като приход.

Понеже е местен данък, не знам кой нормален кмет би приел да изпълнява такъв данък. Аз мисля, че кметовете ще саботират този данък, смята доц. Буюклиев.

Председател на комисията по земеделие в НС Румен Христов заяви, че предложението за “данък градина” не е минало без дебат от депутатите. Той самият е против този налог:

Ние приехме решение да не облагаме земеделските земи. Каква е разликата между земеделска земя, която е в края на селото и допира до полски земеделски земи, които не се облагат, а тази, която е в регулация – половин, един или два декара, да се облага. Второ – много е важно да си дадем отговор какъв е ефектът за фиска? Не подстрекавам към неплащане на данъци, но ако един собственик на един декар земя не плати 5-те лева, какво правим, завеждаме дело, съдим го и как си събираме тези пари?

Според Румен Христов предложението е грешка и ще посегне на най-уязвимата група от българското население – хората, които се изхранват от собствена продукция.

Вчера пред “Хоризонт” депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия в НС Диана Йорданова каза, че ГЕРБ обмислят оттегляне на предложението. Реформаторският блок също е против, категоричен е Румен Христов.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.