Начало / Новини / Десислава Танева спря лобистки проект на наредба

Десислава Танева спря лобистки проект на наредба

agnews.bg

След публикация на „Труд“ земеделският министър Десислава Танева спря скандална проектонаредба, която изискваше всеки фермер, обработващ над 5 декара ниви, задължително да наема консултант или специалист по растителна защита с висше образование. Започва и вътрешноведомствена проверка кой е вкарал лобистките текстове, съобщи Десислава Танева.

Проектът на Наредба за опазване на растенията и растителните продукти от икономически важни вредители бе публикувана на 23 ноември т.г. Скандалният текст гласеше: „за извършване на дейностите по опазване на растенията и растителните продукти от икономически важни вредители земеделските стопани, чиито стопанства са с площ, по-голяма от 0,5 хектара (5 декара), са задължени да осигурят лице с висше образование в областта на аграрните науки с професионално направление „Растениевъдство“ или „Растителна защита”.

Мотивите към проекта са написани от аграрния зам.-министър Цветан Димитров.
Свалената наредба отваряше нов бизнес – консултанти по растителна защита. Предвиждаше се тези услуги да се предоставят само от лица, които имат поне три години професионален опит в областта на растителната защита и са вписани в държавен регистър. Друго изискване беше да са „оборудвани“ с лупа, бинокуляр, петриеви блюда, епруветки и др.

“Предстои сформиране на работна група, в присъствието на заинтересованите страни тя ще обсъди и прецизира разписаните в Наредбата текстове, след което нормативният акт ще бъде публикуван на сайта за обществено обсъждане”, заавиха от агроведомството.

Източник: Труд

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.