Джерсей

jersey_4

Създадена е на малкия английски остров Джерсей, недалеч от крайбрежието на Нормандия.На този остров има изключително благоприятни условия за развитие на говедовъдство.

Джерсейското говедо е развъждано в чисто състояние,от 1763г. със закон бил забранен вносът на други говеда на острова.Джерсейското говедо е дребно,кравите тежат 350-400кг, а биците-600-700кг.

Джерсеят е типичен представител на породите за мляко. Има нежна, но здрава конституция и интензивна обмяна на веществата.Главата е малка, нежна, суха, щуковидна, с широко чело, с големи изпъкнали влажни очи.Шията е тясна и дълга, тялото е дълго, с относително дълбоки гърди.Крупата е дълга и тясна.Крайниците са нежни и сухи, но здрави, със саблевидна постановка.Цветът на косъма варира от жълто-кафяв до светло-червен, но се срещат кремави, сиво-кафяви до черни индивиди.Особено внимание е било отделяно на вимето.То е добре оформено жлезисто, широко поставено.Средната млечност на кравите е 3000-3500кг. с 5,0-6,0% масленост и 3,6-4,2% белтъчини,но може да достигне и 6000-7000кг.Млякото е с интензивен жълт оттенък,поради високото съдържание на мастни вещества.

Джерсейското говедо е много скорозряла порода, юниците се заплождат на 15м.възраст,а биците се използват за разплод след10-12-месечна възраст.

Поради високата аклиматизационна способност Джерсеят е разпространен в целия свят.

© 2015 AgNews.BG | Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.