Донска

don_1

Донската порода е една от най-старите създадени в Русия от казаците по поречието на Дон преди повече от 300 години. За основа са послужили конете от южноруските степи, както и коне с южен произход-карабахски, тюркменски, персийски и други. Участие са взели и по-нови културни породи – орловски рисак, Орлово-ростопчински кон, Чистокръвен английски и Арабски коне.

Първоначално са отглеждани при табунни условия, което спомогнало да се закрепят много ценни качества –невзискателност и издръжливост, бързина и работоспособност необходими за ездовия тип коне.
Център на развъдната работа с породата е Донска област, Киргистан и Казахстан. Разпространени са и в някои източно европейски страни.

Съвременните донски коне се отличават с едър ръст – височина при холката 160-165 дори до 170 см. Конете са с широко тяло и хармоничност. Главата е суха, средно голяма с прав лицев профил. Шията е средно дълга и високо поставена, холката е средно дълга и висока, гърбът и поясницата са относително къси. Гръдния кош е дълбок със закръглени рабра. Конете са елегантни, с леки свободни движения и красив екстериор.

Съществуват три породни типа – източен, масивен и ездови. Особено перспективни са конете с арабска кръв. Освен за езда с успех магат да се използват и за впряг.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.