Начало / Новини / Други / Достойна за мис млада земеделка с две висши образования стопанисва 5500 дка

Достойна за мис млада земеделка с две висши образования стопанисва 5500 дка

dostoina-1

ТЯ НЕ Е ЛАУРЕАТ В КОНКУРСИ ЗА КРАСОТА, НО ТОВА Е САМО ЗАЩОТО НЕ СЕ ЯВЯВА в подобни такива надпревари и бяга от подобна суета. Напук на общите схващания за хубавите жени на нейната възраст, не ходи често по молове и спакурорти, нито прекарва цялото си време в модните салони, защото… има да прибира реколта. Има две висши образования и въпреки своите 28 години е мастит земеделски производител. Заедно с баща си Божидар оперират с над 5500 дка в района на Караисен.

Всички в района познават Биляна Алтънова и я сочат като гордост на този богат край, характерен с трудолюбивите си хора. Понякога младата жена става още с изгрева на слънцето, за да бере сладка царевица или зеленчуци, тъй като стопанството едва смогва със заявките, а работната ръка не достига, разказва тя.

Биляна е дипломиран магистър по международни икономически отношения от свищовската академия, а отскоро е и дипломиран агроном от Аграрния университет в Пловдив. Докато повечето от познатите й жени на нейната възраст планували почивки по известни курорти, тя бързала от полето, за да учи за изпити.

„Регистриран земеделски производител съм, по последната ми анкетна карта имам още собствени 70 дка.Учих в Пловдив, за да имам право да отворя и агроаптека“, скромно разказватя. През последната година е наблегнала на отглеждането основно на зеленчуци – домати, краставици, пипер и сладка царевица. Тъй като не достигали работници, често сама се заемала с брането на сладката царевица. „Като навсякъде, не ни достигат работници и затова още от ранни зори съм на полето. Трудно е, защото търговците ни чакат и в този бизнес е така – като дадеш дума, че ще осигуриш даден продукт, трябва да се справиш до точния час, защото стоката се разваля и се губят пазари“, допълва Биляна.

Покрай хилядите декари, с които оперира, е изучила и всички земеделски и организационни тънкости. Познава детайлно възможностите на специализираните машини, начина, по който се изготвят и набавят нужните документи, изготвя арендни договори, изплаща ренти… С всичката тази работа се справя почти сама. Независимо от голямото натоварване на полето, винаги успява да отдели и време за прекрасния си син Божидар, който носи името на баща й.

НЕ КРИЕ, ЧЕ ОЩЕ ОТ МАЛКА Е СРЕД НИВИТЕ И ТОВА ПРЕДОПРЕДЕЛЯ И ПЪТЯ Й В ЖИВОТА. Не е мислила никога да се занимава с нищо друго освен със земеделие. Така възпитава и детето си, което често също е с нея на полето. Едно от малкото неща, за които има време е хобито й да прави маникюр.

„Работила съм и това, докато учех, но вече нямам толкова време. Мога да кажа, че да оформям и оцветявам нокти е начинът ми да си почивам“, обяснява още тя. Тъй като е доста разтропана, хората от Караисен й възлагат и големи надежди да бъде оправен пътят им. Биляна даже оглавява местния инициативен комитет, който наскоро организира протести, за да издейства средства за реконструкция на републиканското трасе.

„Биляна е нашата гордост. Такива като нея трябва да са младите и да се завръщат по селата, защото тук ни трябват трудолюбиви и можещи. Тя е чудесен пример за това как от земеделие човек може да успява и да живее добре, стига да му се работи“, коментират всички в Караисен.

Източник: Борба.БГ , Автор: Стилян НАЙДЕНОВ

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.