Начало / Новини / Животновъдство / До 1000 лв. глоба за паша в чужда нива ще плащат собствениците на животни

До 1000 лв. глоба за паша в чужда нива ще плащат собствениците на животни

Животни

Миналата седмица (12.07.2017 год.) от Комисия по земеделието и храните и Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, е внесен в Народното Събрание за разглеждане и приемане “Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на селскостопанското имущество”.

В законопроекта се предлага добавянето на нов член 39а, който гласи:

(1) Наказва се с глоба, съответно с имуществена санкция, от 200 до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, собственик на животни, който без да има право на това, пусне същите през селскостопански земи или допусне същите да бъдат пуснати през такива земи, като с това причинява вреди на селскостопанското имущество.

(2) При повторно извършване на нарушение по предходната алинея, наказанието е глоба, съответно имуществена санкция, от 600 до 1000 лв.


Към настоящия момент в действащия закон, глобата от 200 до 500 лв. се налага само на прекия извършител – лицето, което е пуснало животните, а не на собственика, в случай че са различни лица. Това е посочено в мотивите за промяната. В тях още пише, че поради това, че службите често не успяват да открият прекия извършител на нарушението, то следва да бъде глобен собственика.

С мярката се очаква да бъдат мотивирани собствениците на селскостопански животни да осъществяват ефективен контрол върху пастирите на стадата им при паша.

Новите промени ще внесат известно спокойствие у собствениците на селскостопанска земя, на които са нанесени стопански вреди от пуснати животни. Законопроектът ще промени тяхното впечатление, че нарушителите остават ненаказани поради липсата на контрол и адекватна обществена реакция срещу извършеното нарушение. – се добавя в мотивите.

Предвидените наказания ще касаят не само собственици на животни – физически лица, а и еднолични търговци и юридически лица.

Автор и източник: http://agro-journal.com

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.