Начало / Новини / Животновъдство / ЕК провежда международно обучение в България за заболяването заразен нодуларен дерматит

ЕК провежда международно обучение в България за заболяването заразен нодуларен дерматит

917

Европейската комисия провежда международно обучение в България за заболяването заразен нодуларен дерматит. Семинарът се провежда по европейската обучителна инициатива „По-добро обучение за по-безопасни храни“ (BTSF) на Комисията по инициатива на Българската агенция по безопасност на храните и е насочен към Балканските държави по отношение на превенцията и борбата със заболяването.

„В България бяха регистрирани и успешно ликвидирани 217 огнища на Заразен нодуларен дерматит.“ Това каза д-р Цвятко Александров, началник-отдел „Здравеопазване на животните“ към БАБХ по време на обучението, в което участват представители на всички балкански държави, както и от Израел и от Белгия. Д-р Александров заяви, че целта е подготовка за контрол на болестта през следващата година. Той припомни, че първото огнище на заболяването беше регистрирано у нас в Област Хасково на 13 април, след което бързо се разпространи в страната. Д-р Александров припомни, че близо 2 800 едри преживни животни (0,4% поголовието) бяха умъртвени по хуманен начин за контрол на болестта, съгласно изискванията на европейското законодателство, като от 1-ви август не е регистрирано нито едно епизоотично огнище. Благодарение на предприетите мерки, заболяването беше ограничено успешно. Д-р Александров даде пример, че на фона на съседните държави в България са констатирани най-малко огнища. „Това заболяване беше екзотично за ЕС и за този регион като цяло“, посочи той, като допълни, че винаги има риск заболяването да се върне отново. „Опитът на всички държави показва, че дори, когато е приложена ваксинация, вирусът може да остане жив“, обясни още д-р Александров. Според него държавата се е справила максимално добре с болестта на фона на бързото й разпространение и това, че е била непозната за региона.

© 2016 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.