Начало / Новини / Други / Електронният търг за дървесина в реално време елиминира предварително договаряне между участниците

Електронният търг за дървесина в реално време елиминира предварително договаряне между участниците

IMG_8832

С 10% беше качена цената при проведения първи електронен търг за дървесина на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Първоначално обявената цена от 19 784, 67 лв. достигна до 21 762 лева. Търгът се проведе пред журналисти в Министерство на земеделието и храните и на него присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Така се постигна наддаване с 10 %, което при провежданите до момента търгове с физическо присъствие на кандидатите рядко се постига, заяви зам.-министър Костов. Чрез електронните търгове се елиминира възможността за предварително договаряне между отделните участници. Също така се разширява обхватът на участниците, спестява им се време и средства.

„Всичко това създава по-добра конкурентна среда, водеща до постигане на реални пазарни цени. Също така дава възможност на всички желаещи – юридически и физически лица, да кандидатстват за закупуване на дървесина и да бъдат оценени обективно“, посочи още доц. Костов.

Той припомни, че възможността да се извършват електронни търгове за продажба на дървесина съществува още от 2011 г., но едва през тази година стартира пилотно прилагането им първо в Северноцентрално предприятие, а днес и в Югозападното.

До месец ноември 2016 г. електронните търгове поетапно ще бъдат въведени и на територията на останалите 4 държавни предприятия за отсечена дървесина на склад.

По думите на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, чрез този вид търгове се преодоляват и някои местни обвързаности между участниците, тъй като сега е възможно оператори на територията на цялата страна да се включат.

Само за 5 минути фискът на държавата получи 2 хиляди лева, заяви от своя страна заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, Той подчерта, че Министерство на земеделието и храните е последователно в прилагане на електронизацията в своята дейност.

По време на събитието днес бяха проведени два електронни търга, като за първия никой от регистрираните 4 участника, не се включи в наддаването. Дървесината ще бъде предложена на следващ електронен търг.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.