Начало / Новини / Животновъдство / Жива верига срещу евтаназия на стадо крави от нодуларен дерматит

Жива верига срещу евтаназия на стадо крави от нодуларен дерматит

43822

Жителите на село Абланица се готвят за бунт заради намерението на властите да евтаназират стадото на местен животновъд. Той и съселяните му заплашват с жива верига да посрещнат ветеринарните лекари, които днес по план трябва да убият стадото крави заради едно болно от нодуларен дерматит животно,предава бТВ.

Алмаз Таиров от Абланица е категоричен, че няма да позволи животните му да бъдат унищожени. Гневен е и му се плаче, защото получил бележка от ветеринарната служба, че днес ще евтаназират стадото му – 30 крави, всичките бременни. Заради една, която е болна от нодуларен дерматит.

Всички крави на животновъда са ваксинирани срещу болестта, но една показала признаци на заболяването. По правилник трябва да бъдат избити всички, без да бъдат изследвани.

Семейството на Алмаз е живяло 5 години в чужбина, за да събере пари и да започне да се занимава с животновъдство. Купили една крава и създали стадо.

„Ние ги гледаме като наши деца, страдаме много, просто ни обричат, това ни е препитанието. С жива верига ще се мъчим да не се получи това”, казва Айше Мустафа.

В очакване на ветеринарите са и съселяни на Алмаз. И са категорични, че няма да позволят евтаназията.

Междувременно вече е отреден и терен за загробване на болните животни – на метри от нивите на Иван Сабахлъков. Той недоумява защо е избран терен до неговото стопанство и се притеснява от разпространение на заразата.

Животновъдите ще бъдат компенсирани, но парите са наполовина от стойността на животните. А има и други последствия.

„Имам забрана 6 месеца да не вкарвам тука животни, тия 6 месеца какво ще правя аз, трябва да гладуваме, трябва да гладуваме, трябва да ходим да просим или по чужбина пак да се махаме просто ни съсипват”, коментира стопанинът на стадото.

Всеки животновъд, при чиито животни се установи огнище на нодуларен дерматит няма право да изнася месо за чужбина в продължение на 3 години. А местните са убедени, че кампанията в последните седмици е с цел да се увеличи цената на млякото и месото и да се създаде монопол в бранша.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.