Начало / Новини / Животновъдство / Започва умъртвяването на болни от бруцелоза животни в Кочан

Започва умъртвяването на болни от бруцелоза животни в Кочан

agnews.bg

Днес се очаква да започне акцията по умъртвяване на болните от бруцелоза животни в село Кочан, община Сатовча. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Здравните експерти са информирали за случая екарисажа във Варна, който ще осигури кола за придвижването на телата на животните. В същото време ще трябва да бъдат унищожени и всички млечни продукти, които стопанинът на болните овце е произвел. Информирани за ситуацията в Кочан са и фирмите, които изкупуват мляко и други продукти от стопанствата в региона.

От петък, 27 ноември, са в сила и мерките за предотвратяване на разпространението на болестта. Сред тях са забрана за свободно движение на животни в и около населеното място, както и забрана на животински базари. Налага се и ограничаване на клането и обработването на кожата на овце и кози в района.

Припомняме, че предишната седмица в Кочан бяха открити 20 заразени с бруцелоза овце. Изследвани са всички дребни преживни животни в селото. Други случаи на заболяването няма. Предполага се, че заразата е дошла от Гърция.
Предстои и изследване на кучетата в селото, които са 90 на брой.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.