Засаждане на прасковата

Преди да се засадят прасковени дървета, мястото трябва да се почисти от растения и камъни. Риголването на терена е задължително. Работи се на 50-70 см дълбочина, като се внасят 80-100 кг калиев, 150-160 кг фосфорен и 3-5 т органичен тор на всеки декар. Ако се засаждa праскова в двор, то тогава се изкопават ямки с размери 80х80 см

или 100х100 см с дълбочина 60 см. В тях се внасят по 10-15 кг оборски тор, 1-2 кг калиев и 2-3 кг фосфорен тор, които се размесват добре с изкопаната почва. След това част от нея се посипва на дъното на ямата, а с останалата се покриват корените на дървото.
Разстоянията, на които ще се засаждат фиданките, се определят от условията, в които тя ще се развива (почва, влажност), както и от подложката, типа корона, която ще бъде формирана, и от сорта. Чашовидната корона задължително изисква разстояние между редовете от 5-6 см, а между дърветата – 3-5 м. Прасковите, формирани със свободно растяща корона, се нуждаят от по-малко място – по около 2-3 м между тях.
Прасковеното дърво се засажда предимно през есента, особено, ако короната му ще е свободно растяща, тъй като то се събужда за живот много рано през пролетта.
Фиданката се поставя на няколко сантиметра над кореновата шийка в ямата, като мястото на присаждане е на няколко сантиметра над повърхността на терена. При засаждането корените на прасковата не се съкращават. Те трябва да са свежи и да се разпределят така в дупката, че да не се преплитат и извиват нагоре. Покриват се с останалата част от извадената почва, притъпква се и се полива с 20-30 л на дърво. Можете да се мулчира отгоре околостъблената чаша с оборски тор или друг материал.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.