Начало / Новини / Крими / За 3 седмици БАБХ конфискува 27 нерегламентирано превозвани животни

За 3 седмици БАБХ конфискува 27 нерегламентирано превозвани животни

agnews.bg

Областна дирекция по безопасност на храните, София област конфискува 12 нерегламентирано превозвани прасета, които са насочени за санитарно клане в регламентирана кланица. Животните са превозвани с микробус и са били без ветеринарномедицинско свидетелство и без идентификация. Проверката е извършена от инспектори към ОДБХ, София област съвместно със служители на Районно управление на полицията (РУП) град Пирдоп. На нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение. От месото са взети проби за лабораторен анализ, ако бъде потвърдено, че е годно за консумация от хора, то ще бъде дарено на социални заведения.

През последните седмици инспектори към БАБХ конфискуваха нерегламентирано превозвани 10 телета при проверка на Граничния контролно – пропускателен пункт – Кулата и теле, крава и 3 бика при проверка в град Костенец. На нарушителите са съставени Актове.

Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Благоевград съвместно със служители на ГКПП – Кулата установиха нерегламентирано превозване на 10 живи телета с лекотоварен автомобил, при опит да бъдат транспортирани в Гърция. Животните са превозвани без сертификат за търговия в рамките на ЕС и без данни за извършени ветеринарномедицински мероприятия. От телетата са взети проби, които доказват, че месото е безопасно за консумация от хора и е дарено на социални заведения.

При проверка край град Костенец е конфискувано теле, крава и 3 бика. Животните са били без ветеринарномедицинско свидетелство за транспортиране, без паспорти и превозвани от нелицензиран превозвач в транспортно средство без сертификат. Лабораторните резултати показват, че месото е годно за консумация и е дарено на социални заведения.
Инспекциите са в резултат на съвместните действия на Българска агенция по безопасност на храните и органите на Министерство на вътрешните работи за спазване действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина. Целта е недопускането на нерегламентирано придвижване на живи животни и предотвратяване на разпространяването на заразни болести в страната.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.