Начало / Новини / Животновъдство / Има опасност от нова вълна на бруцелоза през родилния период

Има опасност от нова вълна на бруцелоза през родилния период

agnews.bg

Ветеринарните лекари, ангажирани с овладяване на бруцелозата в Рила предупредиха, че наближаващият родилен период при животните е изключително опасен за хората,съобщи БНР.

Специалистите от БАБХ в Кюстендил продължават работа на терен в основните огнища, където бе констатирано заболяването. Засега контролът е ефективен, каза д-р Първан Дангов, но уточни, че има реална опасност от нова вълна на разпространение на заболяването сред хората:

Бруцелозата е такова заболяване, че в периода около агнилната кампания, когато животните тръгнат да раждат, заболяването се активира, има опасност стопаните като не спазват личната хигиена и защитни предпазни средства да бъдат заразени наново.

Според ветеринарите е абсолютно необходима разяснителна кампания сред животновъдите:

Стопаните не трябва да пипат с голи ръце, помагайки в периода на раждането. Не трябва да бъдат пипани плаценти, не трябва да бъдат пипани околоплодни води. Второ, в никакъв случай не трябва да се дават плацентите да бъдат изядени от кучетата. Трябва да се обособи място, където тези плаценти да се изхвърлят. Най-добре е да се изкопае яма в земята, да се дезинфекцират с хлорна вар или хидратна вар и на трето място, при най малкото съмнение, когато абортират в едно стадо, повече от три процента, незабавно трябва да се потърси специализирана ветеринарно-медицинска помощ.

35 човека от района са болни от бруцелоза, като трима от тях са ветеринарни лекари.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.