Начало / Новини / Земеделие / Индия не позволява на нито един лук да напусне страната

Индия не позволява на нито един лук да напусне страната

merlin_153602265_e6525308-40a1-43cd-afd2-c021d79b4b26-jumbo

НЮ ДЕХЛИ – Износа на лук е спрян,  връщат обратно продукцията на границата с Индия. Длъжностните лица заплашват нападения, за да предотвратят контрабанда на лук. Съседите на Индия, разчитащи на стотици милиони паунда от реколтата, се разнасят от новината: Нито един лук не може да напусне Индия.

Засегната първо от сушата, а след това от мусонните дъждове, Индия претърпя недостиг на лук, който почти утрои цената през последните месеци, достигайки близо до трета линия на политиката в много страни: националната диета.

В Индия лукът – толкова важен за кухнята в цялата страна и в Южна Азия – е централен за външната политика и вътрешната хармония. Индийските правителства преди това бяха свалени от надутите цени на храните.

“Без лук, храната е непълна и безцветна”, оплака се Чару Сингх, изследовател в Ню Делхи. „Трябваше да променя целия си стил на готвене.

С увеличаването на безработицата и натрупването на икономически неволи в Индия премиерът Нарендра Моди реши да се справи с недостига на лук.

 Решението на г-н Моди да обиколи вагоните около реколтата от лук в страната и да намали цените започва да смекчава въздействието върху потребителите. Но това заплашва да влоши дългогодишния  му спор със земеделските производители , които казват, че често са принудени да продават своите култури на най-ниските цени, за да задържат жителите на града.

Индуисткото му националистическо правителство също предприе агресивна кампания в Североизточна Индия, която заплаш да отнеме гражданството на стотици хиляди хора, много от тях мюсюлмани.

Но за много хора тук, в Индия, въпроси като цената на лука са най-важни.

Решението на г-н Моди да обиколи вагоните около реколтата от лук в страната и да намали цените започва да смекчава въздействието върху потребителите. Но това заплашва да влоши дългогодишният му спор със земеделските производители, които казват, че често са принудени да продават своите култури на най-ниските цени, за да задържат жителите на града.

И има последиците за външната политика: съседите на Индия страдат и се ядосват.

В Дака, бедната столица на Бангладеш, цената на лука е извън контрол, скачайки със 700 процента през последните месеци и се удвоява само през изминалата седмица.

Един уличен продавач каза, че хората са толкова ядосани за него заради цените му, че го наричат ​​„бандит“.

За да избегне конфликти, той каза, че просто е спрял да продава лук. Други доставчици са направили същото. През последните няколко дни лукът изчезна от много улици на Дака.

Лукът е един от онези аромати, които нямат истински заместител. Те влизат в почти всяко къри.

„Лукът сега е като златото на пазара на кухни“, каза Мохамед Билаш, управител на ресторант.

Г-н Билаш каза, че трябва драстично да намали количеството нарязан лук, който поръси в известните си бириани (оризово ястие). “Готвенето на биряни без лук е невъзможно”, заяви той.

В Непал хората изпитват продължителна и изтощителна лукова криза. Миналата година страната внесе 370 милиона паунда индийски лук. Сега лукът не влиза.

„Не можем да правим лук във фабриките и местното производство е минимално“, каза Биджая Шреща, говорител на пазара. “Единственият ни вариант е да ядем по-малко лук.”Някои хора размишляват за вноса от Китай.

„Но хората не обичат китайския лук“, каза тя.

Лукът е огромен износ за Индия, начело на списъка с пресни плодове и зеленчуци, които нацията продава в чужбина. Според правителствената статистика Индия е изнесла близо пет милиарда паунда миналата фискална година.

Само за последните два дни, откакто правителството обяви забраната за износ, цените на лука на дребно – които преди 25 месеца бяха 25 рупии за килограм, преди да се повишат до 70 рупии миналата седмица – паднаха до 50 рупии. Това осигури облекчение на градските потребители като г-жа Сингх, която трябваше да се справи с оплакванията на майка си от новия вкус на кърито си.

Но тъй като цените отново започнаха да падат, това създаде стрес за индийските фермери. Те обвиняват инфлацията на цените на лука във времето. Първо, сушата, а след това и проливни дъждове, съсипаха реколтата им, казват те.

„Земеделският производител никога не получава справедлива сделка“, казва Кришна Хираман Рават, трето поколение земеделски производител в лука на централната част на Индия.

В районите за отглеждане на лук в централна Индия земеделските стопани спряха търговете, организираха протести и дори блокираха магистрали в знак на ярост. Мнозина вече смятат, че г-н Моди ги е забравил, като не успя да изпълни обещанията си да помогне на фермерите.

Някои хора бяха подозирали, че търговците на лук играят игри с предлагането, задържайки лука от пазара, за да повишат цените. Но фермерите настояват, че това не е така.

С настъпването на големите индуистки празници администрацията на Моди следи отблизо цените на основните стоки.

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.