Начало / Новини / Земеделие / Главната инпспекция по труда започва проверки в селското стопанство от 1 юни

Главната инпспекция по труда започва проверки в селското стопанство от 1 юни

инспекцията по труда стартира масирани проверки в селското стопанство

Главната инпспекция по труда започва проверки в селското стопанство от 1 юни, съобщиха от ведомството.

Приоритет при проверките ще бъде контролът по спазването на разпоредбите на трудовото законодателство, свързани с наличието на писмен трудов договор при полагането на труд.

Кодексът на труда регламентира различни видове срочни договори, които могат да бъдат използвани от работодателите при извършване на сезонни дейности, припомнят от енспекцията. Въведеният през 2015 г. еднодневен трудов договор е само един от вариантите за легализиране на трудовите правоотношения в сектора. Този вид договор позволява на наетите да запазят правата си на социално подпомагане и осигуряване. Той облекчава и работодателите, като им спестява немалка част от задълженията при възникването и прекратяването на трудовите правоотношения. Сключването и прекратяването на еднодневните договори не се регистрира в НАП. При прекратяването им не се издава заповед и не се оформя трудова книжка. Работодателите нямат задължение да изготвят длъжностни характеристики.

Селското стопанство е сектор, който ежегодно подлежи на засилен контрол, тъй като резултатите от дейността на агенцията показват, че той е рисков по отношение на прилагането на нерегламентирани практики при възникването на трудовите правоотношения, както и на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, обясняват от инспекцията.

През 2015 г. в селското стопанство са извършени над 2500 проверки, при които са установени почти 10 300 нарушения. В 122 нарушения не са изпълнени изискванията за сключването на трудов договор или в 1.2% от всички. В повечето случаи става въпрос за липса на писмен договор изобщо или за липса регистрацията му в НАП. В някои случаи работникът не е получил, преди да бъде допуснат до работа, екземпляр от писмения договор и копие от уведомлението за регистрацията му в НАП.

За сравнение през 2014 г. проверките в селското стопанство са били 1600, установените нарушения – 7700, а тези, свързани с нерегламентирано полагане на труд – 104, или 1.4% от всички.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.