Начало / Новини / Информацията за милиарди, които България ще загуби по ПРСР, е манипулативна

Информацията за милиарди, които България ще загуби по ПРСР, е манипулативна

72441179dfz2

Информацията за милиарди, които България ще загуби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е манипулативна. Това казва в интервю за Епицентър.бг изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов и допълва, че числата са многократно по-ниски от това, което се споменава във въпросните публикации.

Той уточнява, че наложената санкция след одит на общинските мерки е в размер на 19.5 млн. евро. „Този одит е свързан и с друг, който в момента върви към финал. Пак се проверяват общински проекти за периода 2012-2014 г. В рамките на тези два одита и на базата на предоставените от нас допълнителни данни и аргументи отпаднаха много от предварително обявените прогнозни санкции“, казва изпълнителният директор на Фонда. Той допълва, че е отпаднала и заплахата от глоба за 96 млн. евро, свързани с Гаранционния фонд.

„Спасихме още 100 млн. евро, с които ЕК искаше да ни санкционира заради авансите, които Разплащателната агенция е предоставила преди да са приключили промените в Закона за обществените поръчки. Бяха признати нашите аргументи и остават около 33 млн. евро, за които съвсем скоро предстои помирителна комисия“, обяснява изпълнителният директор и подчерта, че Разплащателната агенция в целия процес на разглеждане, одобрение, разплащане и последващ контрол стриктно спазва акредитираните процедури и правилата на Европейския съюз.

На въпрос към този момент колко пари трябва да върне България по ПРСР, Порожанов отбелязва, че сумата драстично се разминава с милиардите, които се посочват в някои сайтове през последните дни. „Според направените одити до този момент и съгласно предоставените документи на официалните решения това са по-малко от 30 млн. евро“, казва още Порожанов. Той уточнява, че не е приключила процедурата за фотоволтаиците и за общинските проекти. Според него има индикации за намаление на първоначалните загуби.

„Разбира се, трябва да бъдем обективни, че при окончателното уравняване на сметките, на базата на допълнителни одити, които ще се правят, не изключвам да има и още санкции върху окончателните плащания, направени през 2015 г. Но какви точно ще бъдат корекциите, не може да се каже към днешна дата“, коментира още той.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.