Какво е Дюлята ?

Дюлята представлява дърво или храст с височина от 1,5 до 5 метра. Тя е едно от най-рано плододаващите ежегодно и обилно култури. Плододава на късите и дългите клонки. Цветните пъпки се залагат през късна есен след беритбата на плодовете и посрещат зимата слабо недоразвити. Болшинството сортове дюля са самобезплодни или самостерилни, затова в градината трябва да има поне два сорта. Дюлята започва да плододава на 5-6-та година.Добивът от едно дърво достига до 30-40 кг плодове, а в периода на активно плододаване може да се наберат над 50 кг.

Плодовете на дюлята са едри, лимонено-жълти, понякога оребрени, покрити с мъх. По форма напомнят ябълка или круша,но се отличават от тях по многобройните гнезда и по-твърдото и кисело плодово месо.
Дюлята съдържа разнообразни биологично активни вещества. Нейната продължителност и високите й технологични качества я нареждат сред ценните видове в градината.

Температура
Дюлята се отнася към топлолюбивите плодни култури, които понасят добре горещините и атмосферното засушаване. Пониженията на температурите до минус 28 – 29° също не са опасни за дървото. През зими с продължителни застудявания и минимална температура по-ниска от минус 32° може да се повредят плодните, вегетативните пъпки и едногодишните клонки. Въпреки това, благодарение на добрата си възстановителна способност, след силни повреди от студовете дървото възвръща нормалното си плододаване на 2-3-та година.

Вода
Дюлята има повърхностно разположена коренова система и се отнася към влаголюбивите растения. На нормално овлажнени почви ще расте добре и ще плододава обилно едри и висококачествени плодове. Препоръчва се напояване при възможност. Тя не е придирчива към почвените условия и понася леко засолени почви, както и близки подпочвени води. Най-добре ще се развива обаче на рохкави, достатъчно овлажнени терени. Може да приеме леко засушаване, но в този случай плодовете ще бъдат дребни и плодовото им месо ще е с повече каменисти клетки. Прекаленото овлажняване също не е желателно, тъй като плодовете стават ”дървени”. Подготовката на почвата преди засаждане е същата, каквато е при другите семкови култури. Схемата на засаждане е 6х4 м.

Решаваща роля за продуктивността на дюлята има изборът на сорт, който е студоустойчив, устойчив на засушаване, болести, вредители. Продуктивният период на дюлята е 40-45 години.

Напояване на дюля

Най-добрият метод за напояване на дюли е капковото напояване. Дюлята може да се напоява с външни капкообразуватели /EURO KEY/ или с маркучи с вградени капкообразуватели /DRIP IN/ на TORO AG. При дълги редове или при стръмни терени се препоръчва ползването на компенсиращи капкообразуватели – външни /EURO PLUS, TURBO PLUS/, външни самопочистващи се капкообразуватели /NGE SF/ или с вградени такива /DRIP IN PC/.

Формировка и резитба на дюля

Формирането и резитбата на дюлята цели създаването на добре осветена корона, тъй като културата обича светлината и в условия на засенчване не се развива добре, а плодни пъпки трудно се залагат. В края на периода на активно плододаване застаряващите дървета се нуждаят от частично подмладяване на короната. За тази цел се прави резитба на скелетните клони и обрастващата дървесина, които са на възраст по-голяма от 2-3 години.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.