Начало / Библиотека / Съвети / Зеленчукопроизводство / Как се отглежда разсад за зеле

Как се отглежда разсад за зеле

Зелето е култура, която се нуждае от производство на разсад, за да може да се оформят и развият качествени глави. Вегетационния им период продължава 60-70 дни. Подобни сортове и F1-хибриди са от типа на Дитмарско ранно, Голден акр, Марнер и др. За да се отглежда разсад, семената се сеят от края на януари до първата половина на февруари. Трябва да се произведе млад, 30-40-дневен, здрав разсад. Семената се засяват в полутопъл парник или на затоплена леха с дебелина на тора 20-30 см. Затоплената леха се оформя на място на завет или в пластмасова оранжерия, където се изкопава трап, дълбок около 30 см и широк 1-1,5 м. След зареждането на трапа с тора, лехата се покрива с полиетилен. Почвата се накопава и подравнява. Сее се на редове на разстояние 4-5 см един от друг, а между семената на 1,5-2 см едно от друго. При разпръсната сеитба семената се разхвърлят внимателно и по възможност равномерно върху почвата. Една парникова рамка (1,5 кв. м) се засява с 4-5 г семена. За засаждане на 100 кв.м е достатъчен разсадът от около две рамки.

Засетите семена се покриват с тънък (1,5-2 см) слой торопочвена смес или плодородна, структурна почва. Повърхността се подравнява внимателно и се притъпква с дъска. След това парникът или лехата се покриват с рамки или полиетиленово фолио и се завиват с рогозки.
При температура 18-20°С семената поникват за 5-7 дни. След това разсадът се отглежда при температура 16-22°С през слънчевите дни и с няколко градуса по-ниска при облачно време и през нощта. Не бива да се поддържа за дълго време температура под 10°С. При някои ранни сортове зеле тази ниска положителна температура стимулира формирането на цветоносни стъбла след разсаждането.
Парникът и разсадната леха се проветряват редовно, почвената влажност се поддържа умерена, а плевелите се унищожават. Тъй като зелевият разсад се нуждае от много светлина, покривните материали се отстраняват своевременно всеки ден. Така ранният зелев разсад израства здрав и жизнен.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.