Начало / Новини / Кампанията по изкупуването на тютюна в Шуменско започва до седмица

Кампанията по изкупуването на тютюна в Шуменско започва до седмица

agnews.bg

До седмица в Шуменско стартира кампанията по изкупуването на тазгодишната реколта тютюн. Това оповести за Тoп Новини председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите от Североизточна България Вилдан Шабанова.

На цена между 3.30 и 3.50 лева за килограм са изкупени са вече малки количества от сорта “Бърлей”.

“Чакаме благоприятни атмосферни условия и захлаждане на времето, за да започнем да балираме тютюна”, обясни Вилдан Шабанова и добави, че тютюнопроизводителите очакват изкупните цени за тазгодишната реколта да тръгнат от 4 лева за килограм.

Продукцията е с добро качество, но два пъти по-малко са добитите количества от най-отглеждания сорт в региона на Шуменско “Каба кулак”. Причините за това са летните засушавания и факта, че в сравнение с миналата година земеделските производители са засели 20% по-малко площи с тютюн. “Докато миналата година в Североизточна България бяха добити около 4.5 тона тази година се са около 2.5 тона. Някои от тютюнопроизводителите се преориентираха към отглеждането на лавандула и създаването на овощни градини заради евросубсидиите”, коментира още Вилдан Шабанова, но добави, че търсенето на тютюн не е спаднало, а в България годишно се добиват средно около 26 хил. тона.

До момента 6 фирми са заявили, че ще изкупуват тютюн в българския североизток. Идната седмица ще се проведе среща-семинар между производителите фирмите, които изкупуват продукцията на местните производители.

“Въпреки трудностите в бранша малките производители от региона няма да спрат да отглеждат тютюн”, категорична бе Шабанова и добави, че в община Каолиново 1 200 семейства се препитават основно с добива на тази култура.

Източник : Топ Новини

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

 

 

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.