Кардамонът, представлява пикантна ароматна подправка, която принадлежи към семейство Джиндифилови. Той представлява многогодишно тревисто растение, което достига до височина от 3,6 метра. Растението произхожда от тропическите джунгли на Шри Ланка, Малайзия и Индия, но днес се отглежда също в Централна Америка, Тайланд и Непал. В някои езици подправката има женско име, затова в Южна Индия е получила прозвището “Царицата на подправките”.
В кардамона се откриват витамини В1, В2 и В3, минерали цинк, фосфор, магнезий, калций и желязо. Освен това в него присъстват линалоол, камфор, неролидол и борнилацетат. В 100 грама от подправката се съдържат 28 грама фибри, 8 мл вода, 6.7 грама общи мазнини, 313 калории и никакъв холестерол. Заради съдържанието на фибри, подправката е много подходяща за овкусяване на ястия от вашата диета.
В страните от Близкия Изток кардамонът се слага не само в храната, но също в кафе, а в Иран се добавя в чая. Освен това подправката се добавя в билковите чайове от Индия, които са наречени Йоги чай. Смлян, кардамонът представлява основната съставка на кърито. Подправката има много силен аромат и неповторим вкус. Тя е една от най-скъпите подправки в света, но е много силна, така че от нея се употребява много малко. По себестойност кардамонът се нарежда след ванилията и шафрана. Съществуват 3 вида кардамон – бял, черен и зелен.
За промяна на вкуса на ястието е необходимо добавянето на съвсем малко количество от подправката. Нейната консумация има благоприятен ефект върху храносмилателната система и намалява образуването на газове. Кардамонът се отличава с антимикробно и противовъзпалително действие, и отлични антиоксидантни свойства. Той стимулира циркулацията на кръвта и спомага за редуциране на симптомите на главоболие. Ако искате да освежите дъха си, сдъвчете няколко зрънца от него. По принцип не съществува здравословен риск от консумацията на кардамон, но е възможно да се прояви непоносимост спрямо неговите съставни части. С особено внимание трябва да се консумира подправката от хора, които имат алергии или склонност към такива, защото се оказва, че в нея се съдържат едни от най-силните алергизиращи агенти сред хранителните съставки – повечето от тях са етерични масла.
© 2016 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AGNews.BG е задължително!