Начало / Новини / Китайската фабрика за клониране на животни ще може да възпроизведе и хора

Китайската фабрика за клониране на животни ще може да възпроизведе и хора

agnews.bg

Китайският учен, който стои зад най-голямата фабрика за клониране в света, има достатъчно развита технология, за да възпроизвежда хора. Това заяви самият Сю Сяочун пред АФП,цитиран от БГНЕС, като прибави, че не оповестява това единствено заради страха си от реакцията на обществото.

Компанията му “Boyalife Group” и нейните партньори строят огромна фабрика край северното китайско пристанище Тяодзин. Очаква се съоръжението да заработи до 7 месеца, а целта е то да клонира 1 млн. крави годишно до 2020 г.

Млекодайните са само началото на плановете на изпълнителния директор Сяочун. На поточната линия във фабриката стоят още породисти състезателни коне, полицейски кучета и … маймуни.

Биологичната стъпка от маймуни до хора е малка, което поражда много морални и етични противоречия. „Технологията вече е налична,” заяви Сю. „Ако това е позволено, не мисля, че има много компании като “Boyalife”, които да притежават по-добра технология.”

Към момента компанията не би се захванала с клониране на хора, заради притеснението от реакция на обществото, но според Сю такива възгледи се променят с времето, какъвто е примера с хомосексуализма.

В момента едно дете може да наследи гените наполовина на майка си и наполовина на баща си. След време може да има избор – да бъде 100% на майка си или 100% на баща си, разгледа хипотетични бъдещи ситуации Сю Сяочун.

Фабриката на “Boyalife” и лабораторията, разположени на 15 000 квадратни метра, с животински център, генетична банка и изложбена зала, се изграждат в момента в пристанищния гр. Тяодзин, намиращ се близо до Пекин и трябва да започне да действа през първата половина на следващата година. “BoyaLife” ще управлява съоръжението с южнокорейския си партньор “Sooam Biotech”, който притежава център за клониране на кучета за клиенти, готови да платят 100 000 долара. Тази „клонираща фабрика“ вече е произвела 550 кученца, пише в. „Телеграф“.

“Sooam Biotech” ще прибави и ценни образци в генетичната банка на новото предприятие, която ще съдържа възможно най-много застрашени видове животни. Корейската компания планира да се сдобие и съхрани там гени от изчезналия мамут, съхранени в дълбоко замръзнали биологични останки в Сибир.

Търговското развитие на проекта донякъде зависи от продължаващия спор дали клонираното телешко е безопасно за консумация. Изследване на Американската администрация за храните и лекарствата го одобри, но Европейският парламент наложи забрана на клонираните животни и продукти в хранителната верига. Организацията по прехрана и земеделие на ООН още няма становище по въпроса.

Източник: БГНЕС

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.