Начало / Новини / Земеделие / Кой спечели от субсидиите за купуване на земеделска техника

Кой спечели от субсидиите за купуване на земеделска техника

zx620y348_2668320

Покупката на нова земеделска техника за селските стопанства, която се субсидира по ПРСР, също често беше посочвана като проблемен въпрос. От една страна това е мярката, която предизвиква най-силен интерес и към нея се насочват много кандидати. Във миналия период бюджетът й надхвърли 1 млрд. лв., като в последния момент преди затварянето на програмата към мярката беше добавен неизползвания ресурс от други мерки в размер на 62 млн. евро. От друга страна обаче от този инструмент се възползваха най-добре не земеделските производителите, а дилърите на селскостопанска техника.

В предишния период на прилагане на програмата фермерите трябваше да подават по три оферти от различни производители и вносители, за да се определи на каква цена те могат да придобият техниката, която искат. “За никой не е тайна, че писането на оферти беше станало масов спорт, за да се осигурят трите от комплекта”, казва зам. министъра на земеделието Васил Грудев. Тези оферти обаче обикновено са се подавали на завишени цени. Ето защо и България трудно успяваше да обясни на европейските одитори защо цената на един актив – като трактор или комбайн в страната е с 20% от Холандия например. Дори експертите на ЕК обаче не успяват да стигнат докрай в тези разсъждения, защото въпреки запитванията до производители, политиката за местния пазар се определя само от местните дистрибутори.

В новия период управляващият орган на програмата решава да промени подхода като създаде електронна база данни с референтни цени за различните активи, които могат да се придобият със средства от ПРСР. МЗХ и ДФЗ се обръщат към всички вносители на техника да помогнат създаването на базата данни. Какво се получава?

“След като стартирахме тази платформа, средно цената на земеделската техника беше завишена с между 10-15% спрямо цената на земеделската техника отпреди да започнем изграждането на референтната база данни. Това доведе до факта, че колегите от фонд Земеделие само трябваше да извършват проверки и анализ и да коригират цените,което създаде допълнителни разходи на време и несигурност за бенефициентите”, обяснява Грудев.
След тази корекция, по думите на Римен Порожанов, цените в базата данни са свалени с 20-30%, което е и в рамката на търговската отстъпка на дистрибуторите.

Източник: Капитал

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.