Начало / Новини / Комисия в ЕП отхвърли правото на страните в ЕС да забраняват ГМО

Комисия в ЕП отхвърли правото на страните в ЕС да забраняват ГМО

Комисията по земеделието в Европейския парламент отхвърли проектозакона на Европейската комисия, който би позволил на държавите членки отделно да забраняват или ограничават използването на одобрени на европейско ниво генно-модифицирани организми на територията си, съобщи ЕП в прессъобщение, предаде “Дневник”.

Аргументът на комисията, че различните решения на държавите членки в ЕС ще попречат на конкурентоспособността на единния пазар на ЕС и ще поставят под заплаха хранителните производствени центрове на Съюза, които са силно зависими от внос на ГМО.
Мнението беше подкрепено от 28 евродепутати в комисията и беше отхвърлено от 8 души. 6-ма се въздържаха. Преди да се проведе гласуването в пленарна зала, предложението ще бъде разгледано и от Комисията за околна среда на ЕК.
„Днешният вот в Комисията изпраща ясно послание: предложението на ЕК да се позволи на държавите отделно да решават дали да забранят или ограничат използването на ГМО трябва да бъде отхвърлено. Не сме създали европейския единен пазар, за да позволим на произволни политически решения да го компрометират“, заяви евродепутатът Алберт Дес от ЕНП. Според Дес подходът на ЕК е напълно нереалистичен заради високата зависимост на ЕС от ГМО храна за животни например и някои сектори не биха могли да оцелеят в условия на забрана.
„Ако приемем решението, ще станем много по-зависими от внос на храна от трети страни, които не винаги ще зачитат високите ни стандарти за производство. А ние искаме да избегнем такъв сценарий“, добавя Дес.
Целта на Еврокомисията, обявена през април тази година, е да получи подкрепата, както на Европейския парламент, така и на националните държави, за да бъде прието законодателството. Изпълнителният орган се надяваше да преодолее проблема с процеса на разрешаването на ГМО култури на европейско ниво.
Предложението обаче беше широко критикувано и от левите, и от десните партии, както и от привържениците и противниците на ГМО.
Рядко се случва предложение на Европейската комисия да бъде категорично отхвърлено от Европейския парламент, който би могъл да предложи промени към първоначалния текст.
Комисията по екология в ЕП ще има последната дума по този законопроект. Нейният доклад, подготвен от Джовани Ла Виа, също призовава предложението да бъде оттеглено.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.