Начало / Новини / Конфликтът в Сирия се отразява на пазара на зърното

Конфликтът в Сирия се отразява на пазара на зърното

Конфликтът в Сирия се отразява сериозно на търговията със зърнени култури в световен мащаб, съобщи Стандарт. В момента цените на пшеницата са изключително ниски – хлебната е с цена 300-305 лв. за тон, а фуражната – 280-290 лв. за тон. Не по-добро е положението и при другите култури – цената на царевицата е около 290 лв. за тон, а на слънчогледа – 720-730 лв. за тон.

Земеделските стопани не очакват да има раздвижване нагоре до края на годината и смятат, че едва през януари-февруари ще се качат цените за зърното на производителите от Европа, в това число и от България. Тези стопани, които имат къде да съхранят стоката си и нямат нужда от свежи пари, ще могат да продадат на по-добра цена, казват земеделци. В момента у нас сделки няма, на двете български големи пристанища – Варна и Бургас, кораби почти не идвали да товарят, нямало и в Констанца, откъдето също голяма част от търговците, изкупуващи от региона, изнасят, казват земеделците. Причината била, че в момента основно Русия, Казахстан и Беларус задоволяват арабския пазар, който сега попълва нужните количества. Те са от големите производители в Черноморския басейн, а и реколтата им била добра и продават на ниски цени, което е свалило цената и за българската стока.

Сушата и ниските цени ще окажат влияние и върху нивата на рентите в Добричко, казват стопани. Рентите може да паднат и до 60 лв. за декар в общините Крушари и Тервел, където добивите са най-слаби.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.