Начало / Новини / Земеделие / „Липсата на кадри е най-големият проблем в агросектора”!

„Липсата на кадри е най-големият проблем в агросектора”!

agnews.bg

Това е мнението на председателя на радневската ЗКПУ „Тракия“ г-н Стефан Величков.Колективът стопанисва над 13 000 дка в района.

Стефан Величков е един от ветераните, работещи в аграрния сектор в Раднево, а и в региона. Председателят на местната ЗКПУ „Тракия“ има зад гърба си 60-годишен стаж само и единствено в този бранш, където продължава успешната си дейност и до днес.

Г-н Величков завършва селскостопанско училище и започва работа в ТКЗС-то в радневското село Трънково като участъков агроном. След казармата завършва тогавашния Висш селскостопански институт „В. Коларов“ в Пловдив през далечната 1963-а. От 1994 година е председател на тукашната ЗКПУ „Тракия“.

– Г-н Величков, в края на годината е време за равносметка, успешна ли бе 2015-а за кооперацията?

– Категорично мога да отговоря с да! Вече сме приключили всички належащи кампании – есенниците са засети, посевите са в добро състояние, наторили сме, извършили сме дълбоката оран и т.н. Освен това сме реализирали на пазара изцяло получената реколта и въпреки че още не е направен окончателният баланс, резултатът със сигурност е положителен.

Тази година имаше леко повишение на изкупните цени – от две-три стотинки за килограм. Но независимо от това приходите на земеделците остават относително постоянни през последните години. Същевременно торове, препарати, техниката и резервните части непрекъснато поскъпват. Това ни поставя винаги в особено положение, още повече че големите търговци-износители винаги са диктували котировките, с които всички се съобразяват. Според мен, трябва да има минимални защитни цени, каквата е практиката в някои други държави. Но въпреки усилията на нашите браншови организации тази идея не можа да се реализара и у нас.

Кооперацията има не само стопанска, но и социална функция. При нас запазихме кооперативната фурна, която ползват и член-кооператорите от Бели бряг. Цената на един хляб, произведен от качествено брашно и без подобрители е 80 стотинки. 30 стотинки плащат тези, които са дали зърно на ишлеме. Това не сме го променяли от доста време. През годините сме давали винаги една от най-високите ренти, а понякога дори и дивиденти. При всички наши действия главната ни цел е да защитим първо интереса на хората, чиято земя стопанисваме.

В землищата на Коларово и Трънково над 90 % от площите бяха поливни. Лично аз съм планирал и извършвал изравняването и нивелирането на терените, разширяването на мелиоративните системи. Сега това го няма. Като не можеш да поливаш, няма как и да изкараш по тон и половина царевица, както бе навремето. Трънково тогава бе основен доставчик на окръжния клон на „Сортови семена“, ние бяхме най-големият семепроизводител на различни сортове пшеница, ечемик, оризова арпа, моркови, дини и т.н. В стопанството отглеждахме близо 30 вида различни земеделски култури. Отделно от това всяко стопанство имаше и голяма животновъдна ферма. В общината имаше 2700 елитни крави, 900 от тях бяха в Трънково. Лично мен, сега ме е срам, че в магазините предлагат вносни ябълки и домати, плодове, зеленчуци, месо, месни и млечни продукти…

Ръководството на ЗКПУ „Тракия“ успя да модернизира парка си, като взехме два комбайна Клаас – Медион 340 и Лексион 540. Разполагаме с 10 трактора и пълен набор от прикачна техника.

Стопанисваме малко над 13 000 декара земя.

Кой е най-големия проблем в сектора? Липсата на кадри. Аз и моето поколение ще се оттеглим по един или друг начин. Малцина искат да работят тази работа, защото този труд не е привлекателен. На полето работата трябва да се свърши при най-благоприятните условия и не може до си отлага. Някои си помислиха, че земеделието е лесен начин да се правят пари. Намесата им вдигна рентите и цените на земята, но без наука и прилагането на добри познания в агросектора нещата няма да вървят на добре. А подготвените кадри трудно се задържат у нас.

Другото предизвикателство са климатичните промени.

Източник: Агровестник, брой:00048

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

 

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.