Начало / Библиотека / Мангалица – прасето, което прилича на овца

Мангалица – прасето, което прилича на овца

6719_small

Мангалица е рядка порода прасе с унгарски произход, което има необичайно окосмяване по тялото си, подобно на това на овца. Влакното може да бъде черно, червено, но най-често е светло. Мангалица е последния вид прасе с това необичайно руно, като дори е бил почти изчезнал през 90-те години, когато са останали по-малко от 200 прасета.

mangalitsa-7[2]

Развъждането на Мангалица е започнало през 1830 в Австро-Унгарската империя. След няколко кръстоски, животните от получената порода носели къдраво руно, а също така и били склонни да поддържат много по-голямо тегло от свойте събратя. Първоначално прасето е запазено за Хабсбургското царско семейство, но поради свойте качества станало толкова популярно, че към края на 19-ти век е била главната породата в Европа.

6717_small

Мангалица не изисква специални грижи и има добра способност за угояване. В действителност, прасетата от тази порода са едни от “най-дебелите” в света с мазнини около 65% до 70% от телесното им тегло. Месото е сред най-вкусните меса в света. Днес има повече от 8000 разплодни свине в Унгария, произвеждащи 60 хиляди животни всяка година. Това все още прави породата много специална и ограничена, но поне е извън зоната на опасност от изчезване.

Интересът към породата значително спада в средата на 20ти век когато хората научават, че наситените мазнини са опасни за здравето. Видът се заменя с такива с повече месо и по-малко мазнини,до края на 1970г.
В средата на 1980г интересът към прасето – овца отново се засилва. Създава се Унгарска национална асоциация на развъдчици на Мангалица с цел да се предпази видът от изчезване. През следващите 20г. традиционната наденица мангалица със сладък червен пипер отново се появява на унгарските пазари. Днес има повече от 8000 разплодни свине в Унгария, които произвеждат 60 хиляди животни всяка година. Това прави породата все още много специална и ограничена, но извън опасността от изчезване.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.