Начало / Новини / Други / Мания за трюфели разтресе Странджа

Мания за трюфели разтресе Странджа

Аматьори без елементарни познания за трюфелите разкопаха Странджа в търсене на бърза печалба.Експерти се ожалиха, че няма място в планината, което да не е разкопано при издирването на супер ценната гъба, която расте, скрита в земята. Модата да се търсят черни трюфели, които виреят у нас в изобилието от над 30 вида, е от няколко години, но напоследък се превръща в епидемия.

Странните гъби са примамливи с високата си цена, която ги превръща в деликатес по скъпите ресторанти. На родния пазар вече се намират трюфели, чиято стойност на едро е около 1000 лева за килограм,а на дребно достигат до 6000 лева,споделиха запознати в бранша.

Секторът в момента се разработва предимно от чужденци. Те инвестират в цели трюфелови плантации и печелят годишно до 30 000 лв. от декар. Чуждите инвеститори идват у нас с предварителни проучвания кои са най-подходящите места за отглеждането на подземната гъба. Те разполагат и с подробни почвени карти, за да засадят върху тях т. нар. трюфелови дървета.Фиданките са заразени (инокулирани) с летен трюфел, който после се развива в коренищата им.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.