Манчега

manchegrams

Един тип овце наречен Ovis ligeriensis е прародител на овцете от породата манчега днес. Тази ранна овца пресича Пиренеите и различни региони на Испания (Арагон,Кастилия и Леон), като впоследствие се заселва в района на областта Ла Манча.

Доказано е, че първите жители на Ла Манча са опитомили и подобрили породата манчега , без да позволяват нейното смесване с други породи овце. Това е начинът, по който овцете от породата манчега са запазили своята чистота оригинални качества, както и уникалните си характеристики, които почти не са се променили през годините.Овцете прекарват почти цяла година на пасищно отглеждане, но въпреки това се подхранват допълнително , през времето набременност, кърмене и т.н.

Овцете от породата манчега са с направление за мляко и месо. Срещат се две разновидностти: бели овце, без пигментация (по-многобройните – повече от 90% от животните), и черни с бели петна на главата и дистални краища на тялото. Няма разлика обаче в продуктивността на двете разновидности.

Средната млечност е около 100 литра на животно годишно, като подчертана сезонност през месеците април, май и юни.
Сиренето Manchego е едно от най-разпространените и добре познати овчи сирена в Испания,то се прави само от пълномаслено овче мляко.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.