Начало / Новини / Мистерията за изчезването на пчелите

Мистерията за изчезването на пчелите

agnews.bg

Вече повече от година, учени от много страни по света се опитват да обяснят причините за неочакваното изчезване на пчелите, наблюдавано в Северна Америка и по-малка степен в Западна Европа. Тъй като пчелите до голяма степен са отговорни за опрашването на растенията, ясно е, че намаляването им заплашва с най-сериозни последици селското стопанство.

Американският автор Натанаил Джонсън (Nathanael Johnson), който много е писал за проблемите на селското стопанство, околната среда и здравето за различни американски и европейски издания се опитва да даде обяснение за този феномен. Неговата статия е публикувана в британския „Гардиън”.

Налице е вече световната криза в опрашването. През последните петдесет години, броят на пчелните семейства в САЩ е намалял повече от половината. Изчезват и дивите природни опрашители. В някои щати в Америка, някои видове пчели не се срещат вече пета – шеста година. Отгоре на всичко пчеларите разказват истории за това как стерилни пчели работнички напускат кошера, оставяйки майката и пилото да умират. От 2006 г. това явление става известно като „Колапс на пчелните семейства”.

Оказва се, че природата отмъщава на хората, за нарушаването на естественото равновесие. Въпреки това, няколко учени поставят под въпрос дали пчелната криза е глобален феномен.

Миналата година ученият от Аржентина Марсело Айзен намира находчив начин да провери това. Той предполага, че ако това е така, тогава реколтата на културите, опрашвани от пчелите трябва да намалява пропорционално с намаляване на броя на пчелите. Въпреки това, добива от културите, които зависят от пчелите за опрашване, нараства със същата скорост, както добива на култури опрашени от вятъра. Заедно със своя колега Лорънс Хардер, Айзен доказва, че през последните петдесет години, общият брой на пчелите е нараснал с 45%.

Всичко това не означава, че ужасните истории за пчелите са художествена измислица, подчертава Джонсън. Просто този феномен не отразяват общата картина. Това е същото като да гледаш едно и също явление от две страни – през микроскоп или телескоп. Ще достигнете до напълно противоположни заключения. Но учените трябва да съчетават двете гледни точки и да стигнат до напълно нови открития. С други думи, кризата на опрашването наистина съществува, но тя има много малко общо с намаляването на броя на пчелите, но пък много общо – с глобализирането на икономиката.
Първият, който отбелязва проблема с правилната фокусировка е еколога Жабури Газул. През 2005 г. той публикува статия, в която посочва, че числеността на много опрашители намалява, но тяхното място се заема от други. Второ наблюдение: основните култури – ориз, царевица, пшеница и соя не се нуждаят от опрашители, и няма доказателства, че реколтата от тези култури намалява.

За да се докаже правилността Газул или учените, които настояват за друга гледна точка, трябва да проверят данните за реколтата на всички земеделски производители в света.

Айзен и колегите му откриват начин да направят това. Всичко се оказва много по-лесно от очакваното. ФАО събира статистически данни за добивите и производителността в селското стопанство в света в продължение на много години.
Установено е, че добивите от посевите, зависещи или не зависещи от опрашването, растат еднакво. Производството на какао – зърна (зависещо от опрашването) през 1961 г., се е удвоило. Производството на дините (зависещи) е нараснало в света с около 160 процента. Оказва се, че ръстът се наблюдава всяка година, въпреки намаляването на пчелите.

Данните на ФАО за производството на мед са следните. В САЩ броят на пчелите намалява значително, но в света числеността на пчелите, живеещи в кошерите, се увеличава през последните петдесет години с 45%, а от 1961 г., събирането на мед в света се увеличава със 100%. Намаляването на реколтата от мед в Съединените щати е компенсирано от ръст на производството в Китай, Аржентина и Турция. Айзен казва, че поне от гледна точка на пчеларството световна криза няма.

Но това не означава, че няма криза въобще. Има много проблеми. В течение на половин век, земеделските производители удвояват производството на основните култури, които не се нуждаят от опрашване (царевица, пшеница, картофи). Необходимо е да се нахрани увеличаващото се с 3 милиарда души население. Но производството на земеделски култури, които изискват опрашване – кардамон, кашу се увеличава четири пъти. Освен това, производството на цветя, които изискват опрашване нараства с 400%.

Всичко това означава, че дивите опрашители подпомагат земеделските производители. Но ако за производството на рентабилни култури или екзотични лукс култури (като кашу) малките и разпокъсани области се превърнат в промишлени насаждения за отглеждане на монокултури, тогава диви пчели няма да останат и ще стане лошо.
В крайна сметка, за наблюдателите от Земята изглежда е съвсем очевидно, че слънцето се върти около нашата планета, което е вярно докато не заемем позиция от другата страна на телескопа, заключава Н. Джонсън.

Подготвил: зооинж.– Е. Георгиева
Гл.експерт контрол и координация в
Гл.Д. „ККРД” към ИАСРЖ

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.