Начало / Библиотека / Мутон шароле

Мутон шароле

Charram

Породата е създадена в долината Шарол – Франция.Нейното начало води от 1800 г. чрез кръстосването на лестър с местни породи.

Животните се характеризират с висока скорозрялост. Овцете от породата Мутон Шароле са с изразени месодайни качества с широки изпъкнали напред гърди с къси крайници които са много добре замускулени до скакателните стави. Месото от тях притежава отлични вкусови качества, а количествата на отложените мазнини е изключително ниско. Живо тегло на майките: от 80 до 110кг. Живо тегло на кочовете: от 110 до 150кг. Плодовитост от 100 овце: 185 – 200 агнета. Среден дневен прираст: при близнаци: над 263g/ден. При единични приплоди:над 340г/ден.Овцете от породата имат средна млечност на лактация около 200 литра , но не се доят.

Много адаптивна, Мутон Шароле е разпространена в повече от тридесет държави с разнообразен климат и надморска височина – страните от Централна Европа, Израел, Китай, Чили, Тунис и т.н., включително се аклиматизира успешно и в България, като се отглежда в чистопородни стада, а също така се използва и за висококръвни кръстоски.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.