Начало / Новини / Над хиляда овчари нахлуха в парламента в Букурещ

Над хиляда овчари нахлуха в парламента в Букурещ

agnews.bg

Над 1000 пастири пробиха полицейския кордон около парламента в Букурещ и нахлуха в комплекса, въпреки, че униформените опитаха да ги спрат със сълзотворен газ, съобщи “Асошейтед прес”.

Хиляди недоволни се събраха пред сградата в центъра на румънската столица. Те протестират срещу ограничението за количеството на овчарските кучета, с които могат да разполагат.

Този закон беше приет през юни в Румъния. С него се поставя ограничение на очварките и се забранява воденето на стадата на открита паша от декември до април.

Всеки пастир може да има по едно куче за стадата в равнините, две в хълмистите райони и три – за планинските. При нарушение на закона,кучетата над тази бройка ще бъдат застрелвани. Представители на чобаните обаче твърдят, че за планините им трябва по 10 овчарки за планините и 5-6 за равнините. В Румъния има близо 10 милиона овце и 1.5 милиона кози.

Целта на промяната е да се защитят интересите на ловджиите, както и околната среда, допълва АП. Властите казват, че карпатските овчарки са агресивни и убиват други животни като сърни и малки глигани, които иначе са любим дивеч на ловците. Овчарите настояват, че това си е вековна традиция

Агенцията твърди, че във вторник в Букурещ са пристигнали около 4000 пастири от цялата страна. Някои от тях носеха характерните козени ямурлуци и надуваха планински рогове.

Изненадан от многолюдния протест, председателят на сената призова премиера Дачиан Чолош спешно да коригира закона. В отговор министър-председателят каза, че не може да направи това в момента, тъй като законът е още в парламентарна процедура, но обеща да потърси други правни инструменти.

АП добавя, че темата е деликатна в страната, тъй като вносители на закона са защитници на интересите на ловджиите, а таз група има недобра слава от времето на диктатора Николае Чаушеску и ловните дружинки на комунистическата номенклатура.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

 

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.