Начало / Новини / Над 25 групи организации на производители са одобрени от МЗХ през последните няколко месеца

Над 25 групи организации на производители са одобрени от МЗХ през последните няколко месеца

IMG_8520

Над 25 групи организации на производители са одобрени от МЗХ през последните няколко месеца. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на дискусия “Конкурентноспособно ли е българското земеделие”. Той допълни, че към момента средният брой за получаване на одобрение е между едно и две заявления на седмица. „Трябва да се върви в посока към окрупняване и прегрупиране на организациите на производителите, защото малкият производител е най-слабото и уязвимо звено по цялата верига производство – консумация“, категоричен бе заместник-министър Грудев.

По думите му, по-високата конкурентоспособност на производителите е заложена в развитието на българското земеделие до 2020 г. „Родното земеделие е в синхрон с Общата селскостопанска политика. То претърпя сериозна промяна след реалното си членство в Европейския съюз” , уточни Васил Грудев. Той поясни, че приоритетните сектори, заложени в политиката за подпомагане до 2020 г., са зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство и биологично земеделие. „Това са секторите, които се нуждаят от по-сериозни вложения, които да допринесат за нарастване на тяхната конкурентоспособност”, уточни заместник-министърът. Според него, трябва да се търси пазарният потенциал на тези сектори, за да може да има възвращаемост.

„ 1 млрд. евро е отделен за развитие на селските райони, защото ние трябва да се грижим отговорно за социална и демографска функция, както и за качеството на живот, който се характеризира с развитието на земеделието“, каза още Грудев.

Той добави, че прилагането на почти всички мерки, заложени в Програмата за развитие на селските райони дават възможност за реакция при динамична ситуация на пазара. ‚Именно това е целта и на МЗХ , нашите производители да реагират по-бързо и адекватно чрез определени финансирания, които Програмата предоставя“, допълни заместник-министърът.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.