Начало / Новини / Над 518 млн. лева по схемата за единно плащане на площ ще получат 51 хиляди земеделски стопани

Над 518 млн. лева по схемата за единно плащане на площ ще получат 51 хиляди земеделски стопани

agnews.bg

Днес ще бъдат преведени над 518 млн. лева по схемата за единно плащане на площ на повече от 51 хиляди земеделски стопани. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща на производителите на плодове и зеленчуци с представители на супермаркет вериги и преработвателни предприятия. Тя съобщи, че плащането на площ е 16,20 лв. на декар. Министър Танева подчерта, че утре ще бъде изплатено и доплащането от 29, 5 млн. лв. на 5835 бенефициенти за национална преходна помощ за говеда, необвързано с производството и припомни, че останалите ставки за животновъдите са платени още в края на миналата година.

„Целият Европейски съюз отделя 200 млн. евро за обвързана подкрепа за сектор „Плодове и зеленчуци“, от които на България се предоставят 40 млн. евро. Най-голямата подкрепа от пакета за директни плащания е именно за този сектор“, изтъкна министърът. Тя бе категорична, че най-голямото предизвикателството е да се създадат организации на производителите. „Именно тези организации биха представили на пазара продукти от един сорт, с необходимото качество и количество, за да отговори на търсенето на пазара. Независимо от размера на помощта, която предоставяме, ако не започне функционирането на обединения на групи производители, няма как това да се усети в дохода на производителя“, каза още Танева. Тя добави, че плащанията по кампанията за директни плащани през 2016 г. и фокусът на различните мерки ще дадат положителен резултат, но за да бъде постигнат по-добър пазарен дял производителите трябва да се обединят.

В момента около 9 хиляди са производителите на плодове и зеленчуци, заедно с оранжерийното производство. От тях има организирани едва 12 групи организации с общо 48 членове, които изпълняват инвестиционните си програми и са получили съответната подкрепа. До 2014 г. има 3 признати организации на производители и 1 призната през 2015 г., като те включват над 44 производителя и 17 членове, каза още Танева. Тя допълни още, че всички те ще имат възможност да кандидатстват по европейските програми за подкрепа на техните инвестиционни програми, които биха защители пред ДФЗ и биха получили съфинансиране, европейско и национално. Тези производители в признатите организации реализират продукция общо 3 % от цялата продукция, която се реализира от сектор „Плодове и зеленчуци“, съгласно националната статистика.

Десислава Танева уточни, че Министерство на земеделието и храните ще окаже необходимата експертна помощ, за да има повече признати организации на производители. Тя допълни, че в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. има две мерки, стимулиращи сдружаването и късите вериги на доставки – Мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производителите“ и Подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки за изграждането и развитието на къси вериги на доставки и местни пазари“.

„Предвиждаме приемът по тези две мерки да бъде отворен през 2017 година. Те имат за цел да мотивират земеделските стопани да се организират, но не в поредната браншова организация, а в организация на производителите, които сами ще решават какво да произвеждат и на кой пазар как да се позиционират. Това е предизвикателството пред цялата общност“, категорична бе Танева.

Тя допълни, че през настоящата година се предвижда отваряне на прием по подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

© 2015 AGnews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.