Начало / Новини / Животновъдство / Огромни прасета в Китай

Огромни прасета в Китай

прасе-696x414

Китайците отглеждат огромни прасета, за да възстановят загубите, причинени от африканската чума по свинете, болест, която опустоши Китай и за няколко години популацията прасета вече е наполовина.  Цените на едро за свинско месо в Китай са се покачили над 70% тази година, докато запасите от свине са паднали с 39% за август.

В резултат на това китайското правителство помоли фермерите да намерят решение за покриване на търсенето на месо от населението! Китайският вицепремиер Ху Чунхуа предупреди, че ситуацията с доставките ще бъде “изключително тежка” до първата половина на 2020 г. Китай тази година ще се сблъска с недостиг на свинско месо от 10 милиона тона, повече от наличното в световната търговия, което означава, че трябва да се увеличи производство в страната, каза той.

Един от начините  е да се увеличи средно живото тегло на прасетата преди клане. По този въпрос вече работят и големите и малките ферми. Големите стопанства се фокусират върху увеличаване на теглото с поне 14%. Средното тегло на прасета при клане в някои мащабни ферми е нараснало до 140 килограма, в сравнение с нормално около 110 килограма. Това може да увеличи печалбите с повече от 30%. В някои провинции,  фермерите  отглеждат прасета, чиито тегло  достига средно тегло от 175 килограма до 200 килограма.

В южен регион на Китай се развъжда порода прасета,  тежки колкото полярна мечка. Животните са над  500 килограма. При клане, някои от прасетата, могат да продадат месо за повече от 1400 долара, над три пъти повече от средния месечен  доход в Нанинг, столицата на провинция Гуанси, където живее Панг Конг, собственикът на фермата.

Много земеделски производители са предпазливи при възстановяването на свинете, след като един път са ги ликвидирали.. Също така цените на свинете и свине за разплод се покачиха, което е скъпо за задните дворове и ферми, да позволят възстановяване на прасетата  си. Увеличаването на живото тегло  на прасетата, които те вече притежават, може да бъде следващата най-добра стъпка.

750-килограмо прасе във ферма в град Джънджоу, провинция Хенан.

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.