Начало / Новини / Животновъдство / Организации за защита на животните искат уволнения в Агенцията по безопасност на храните

Организации за защита на животните искат уволнения в Агенцията по безопасност на храните

КОНЕ

Представители на организации за защита на животните настояват да бъдат отстранени от работа служителите в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), които взеха решение за умъртвяване на четири малки коня и две кучета в края на декември.

Организации за защита на животните започват петиция за спиране на дейността на новоприетите текстове в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Аргументът на БАБХ за умъртвяването на животните беше, че има риск от пренасянето на заразни болести.

Според организации за защита на животните Българската агенция по безопасност на храните не е спазила процедурите при спиране на превоза на четирите малки коня от защитена каракачанска порода, които бяха убити.

Група граждани организираха акция да бъдат спасени кончетата, след като 14-годишният Георги Биков от село Трилистник, Пловдивско, сигнализира за публикувана обява за продажба на месо на четири коня от защитена порода.

139 чл. от въпросния Закон за ветеринарно-медицинска дейност агенцията е нарушила още при задържаването на животните.Този член е категоричен – конфискация в полза на държавата или умъртвяване на място. Нито едно от двете неща не се е случило, обясни Диана Кишкинова.

Източник: БНР

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.