Начало / Новини / Осигуровките за земеделските стопани остават 300 лв. и през 2016 г.

Осигуровките за земеделските стопани остават 300 лв. и през 2016 г.

agnews.bg

Осигурителният праг за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите ще се запази на нивата от 300 лева,а не на 330 лв както предлагаше правителството. Това решиха депутатите с приемането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Предложението на ДПС за запазване на досегашния праг беше подкрепено от депутатите на ГЕРБ, АБВ, БСП и други народни представители, и мина с 64 гласа ”за”
Вчера то не беше подкрепено от комисията по бюджет и финанси.

“От тютюнопроизводство в държавния бюджет влизат 1,3 млрд. лв от акцизи и ДДС. Тези пари се преразпределят и попълват дефицита в НОИ и отиват за майчинство, безработица.Трябва да се мисли за тях.”, обяви Корнелия Нинова от Коалиция за България.

Корнелия Нинова също каза, че много производители не могат да се осигуряват ако се вдигне прагът, те ще отидат в сивия сектор.

Ферихан Ахмедова от ДПС обясни, че трябва да се прави разграничение между големите и малките стопани. Тя посочи, че затова е важно за малките да остане прагът от 300 лв. докато големите в края на годината така или иначе си изравняват осигуровките счетоводно в зависимост от доходите.

“Миналата година по това време водихме подобен дебат, тогава говорихме за постепенно повишаване на осигуровките на земеделските производители”, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и припомни, че тогава от 230 осигуровките са качени на 300 лв.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.