Начало / Библиотека / Отглеждане на дюли

Отглеждане на дюли

agnews.bg

Дюля или дюла (Cydonia oblonga) е единствен представител на род Cydonia.
Плодовете на дюлята са много ценени,използват се както за консумация в прясно състояние така и за преработка и като лечемно средство.Имат високото съдържание на пектин, което се движи от 1.1% до 3% . Пектинът помага за изчистване на организма от отпадъчните продукти от червата, включително и холестерина. Пектинът се свързва и неутрализира радиоактивните елементи кобалт и стронций, а също така и тежките метали олово и живак.

Дюлите действат противовъзпалително и затягащо поради благоприятното съчетание на танин и пектин. Подходящи са за лечение на заболявания на белите дробове, черния дроб и дихателните пътища. Дюлята встъпва рано в плододаване 2-3 та година и ражда редовно и обилно.От едно дърво се берат до 100 кг плодове всяка година. Животът на дюлата е над 30 години. Дюлята е топлолюбиво растение и понася по-добре високите температури, отколкото ниските. На по-топли места дюлята ражда по-едри и по-ароматни плодове. Може да се отглежда до 600 м надморско равнище.
Не понася прекалено влажна и студена почва и много леките сухи и песъчливи почви.
Чувствителна е към варовика и страда от хлороза на алкална почва.
Разстоянията на засаждане са 2х4,3х4 метра.
Най-подходящата формировка е подобрената етажна корона.

В процеса на формиране,силните едногодишни клонки, растящи навън и встрани се съкращават с 1/3. Когато започне пълното плододаване и растежът на дюлите отслабне,трябва да се прави по-силна резитба – периодично през 2-3 години. По-старите клони се режат на 1/2, до 2/3, ако растежът е много слаб. Силните едногодишни леторасти се съкращават с 1/3 до 1/2 от дължината им. Дюлата се нуждае от напояване особено по време на наедряване на плодовете юли август. През 1-2 години е добре да се внася по 3-4 т угнил оборски тор на декар.Амониева селитра се внася на 2-3 пъти – рано напролет и през май с доза 15-20 кг/дка.Фосфорни и калиеви торове се внасят през 3-4 години. Най-опасна за дюлята е болестта загиване на завръзите.Заразяването още в началото на вегетацията.За да се предпазим от болестта, трябва да се пръска рано напролет с 1% бордолезов разтвор. Следващите пръскания се правят с някои от регистрираните продукти за растителна защита.

Болестта напада цвета, листата, леторастите и плода. При силна проява може да причини безплодие на дърветата. Благоприятни условия за развитието на болестта се създават при хладно и дъждовно време и в ранните фази от развитието на дюлята.

Фази на пръскане при дюлята по време на вегетацията са
– при показване боята на цветовете (розов конус).
– в началото на цъфтежа.
– при пълен цъфтеж.

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Торене на лозя

Лозовото разстение може да се тори от засаждането до встъпване в плододавне и в периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.