Отглеждане на патладжан

Отглеждане на патладжан

Оптималната температура за растеж и развитие на патладжана е 20-30ºС. Под 15ºС семената не никнат, цветовете и завръзите окапват. Не понасят температури над 35ºС.

За нормалното развитие на растенията оптималната почвената влажност е 80-90%. В зависимост от фазите на развитие те променят своите изисквания към влагата. За регулиране на почвената влажност е най-добре да се използват системи за капково напояване.

Патладжанът изисква плодородна, богата с органични вещества, топла, водопропусклива и рохкава, песъчливо-глинеста и черноземна почва.

Засаждане на патладжан
В тропически и субтропически климати патладжанът може да се засажда направо в градината. В умерени климати патладжаните растат по-добре, ако се разсадят в градината след като мразовете престанат. Разсадът се засява обикновено осем до десет седмици преди края на мразовете.
Растенията се засаждат на разстояние 45-60 см в зависимост от сорта и на 60-90 см между редовете в зависимост от използваното оборудване. Завиването би помогнало да се запази влагата и да се предотвратят появата на плевели и гъбичните заболявания. Плодовете обикновено се отрязват от растението непосредствено над чашката поради полудървесните стъбла.

Течен био стимулатор за наторяване на патладжана
Преди засаждане на патладжана е добре почвата да се обогати с разтвор 1:10 (течен тор: вода), за да се осигури оптималният растеж на растението. С този разтвор може да се третира почвата и след прибиране на реколтата. Едновременното поникване на семената на патладжана е важно за отглеждането на здрав и силен разсад. Семенцата на патладжана се потапят в разтвор 1:50 за 24 часа при температура 18-20° C. След обработката семената на патладжана се засаждат веднага. Останалият разтвор може да се използва за поливка на засятите семена, разреден с още 50% вода. Използването на течен био тор увеличава добива от патладжан от 30 до 40%. Течният био стимулатор засилва имунната система на растенията, така патладжана е по-устойчив на климатични аномалии. Чувствително се намалява заболеямостта на растението от кореново и сиво гниене, вирусни заболявания. Цветовете са силни и устойчиви, завраза не пада. Подобряват се вкусовите свойства на плодовете и тяхната едрина. Намалява се необходимостта от минерални торове до 25 %.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.