Начало / Новини / Земеделие / Отстъпката за газьола за земеделците ще бъде под нова форма

Отстъпката за газьола за земеделците ще бъде под нова форма

2377f8b992c09e5ed147b67e65131b97

Земеделските производители ще могат да се възползват от нова схема за държавна помощ за намален акциз на газьола, използван в селскостопанското производство,съобщи БНР. Промяната в закона бе приета единодушно от депутатите на първо четене.

С промените се въвежда механизмът за предоставяне на държавна помощ под формата на отстъпка от акциза върху газьола, използван за механични дейности в селскостопанското производство. Помощта ще бъде представена под формата на парични средства, възстановяване на част от стойността на акциза, а не както досега под формата на ваучери за гориво. Облекчава се и процесът за кандидатстване за тази помощ. Предвижда се земеделските стопани да подават заявление за кандидатстване еднократно и да получат помощта наведнъж.

Светла Бъчварова от БСП заяви, че промените са подкрепени от опозицията:

Това е една дългоочаквана промяна в сектор “Земеделие”, един от най чувствителните и рискови. Подкрепата на държавата чрез система от държавни помощи създава предпоставки той да се развива устойчиво.

Петър Петров от Патриотичния фронт добави:

Аз съм доволен, че в новото предложение, което се дава, се завишават нормите за получаване на акциза за някои от културите, най-вече при обработката на лозя, което е много важно за нашата икономика. Завишаването на тези литри, които са полагат на декар, мисля, че отразява по-големите разходи, които се правят в по-труднодостъпните райони.
Схемата се прилага след получаване на окончателния номер в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия, реши още Народното събрание.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.