Начало / Библиотека / Съвети / Лозарство и Овощарство / Подготовка на почвата за засаждане на лозя

Подготовка на почвата за засаждане на лозя

Лозата е растение с дълбоко развита коренова система. Лозата е подходяща за засаждане на склонове със слабо плодородни почви. В прекрасни лозови масиви , могат да се превърнат много пустеещи земи.

След изкореняване на стари лозови насаждения, препоръчваме да не създавате нови на същото място. По този начин ще избегнете различните инфекции, предаващи се по корените.
При наличие на терена на дървета, храсти, многогодишни плевели и други плевели, то те първо се изкореняват, след това терасира, дренира и нивелира терена. В зависимост от плевелният състав, площа се третира с тотален хербицид – Раундъп, 400-1000мл./дка площ. За наземна техника , разхода на работен разствор е 10 до 20л./дка. За ефективна борба с плевелите е важно оптимално време на третиране. При оптимална фаза за химична борба  при едногодишните  житни , е началото на изкласяване, а при двусемеделните – бутонизация (образуване на пъпки).
Хербицида Раундъп действа при свежи растения в активен растеж, при температура 15-20градуса, без валежи 3-4часа след пръскане.
Основната оран е препоръчително да се извърши до два месеца преди засаждане на лозите. Така почвата ще успее да се уплътни и почвените буци да се разпаднат. Преди риголване се разхвърлят минерални и органични торове. В зависимост от запасеноста на почвата с хранителни вещества ,и след направен химичен анализ на почвата, се внасят : 50-60кг./дка суперфосфат, 30-40кг./дка калиев сулфат и добре разложен оборски тор.Риголване на малки площи могат да се извършат и ръчно.

 

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.