Начало / Библиотека / Съвети / Зеленчукопроизводство / Полезни съвети при отглеждането на краставици

Полезни съвети при отглеждането на краставици

Напояване

Краставиците не понасят засушаване, затова се нуждаят от напояване.
Първа поливка. Извършва се при засаждането.
Втора поливка. В началото след прихващането краставиците се поливат по-рядко (през 7-10 дни) и с по-ниска поливна норма 20-25 куб.м/дка. С нарастването на растенията поливките стават по-чести и с по-висока поливна норма.
Трета поливка. От началото на плодобразуването до края на беритбата растенията се поливат през 6-7 дни с поливна норма 30-40 куб.м./дка без почвата да се преовлажнява.

Наторяване на краставици с органичен био тор
Преди засаждане на краставиците за обогатяване на почвата тя се обработва с работен разтвор 1:10 (течен тор: вода), със този разтвор може да се третира почвата и след прибиране на реколтата. Преди да бъдат засяти семената на краставицата те могат да се третират с разтвор 1:50. Семената на краставицата се потапят за 24 часа при температура 18-20° C. След обработката семената да се посеят веднага. Останалият разтвор след обработката може да се използва за поливка на засятите семена краставици, разреден с още 50% вода. Обработката на семената на краставицата спомага за едновременното поникване на разсада. Използването на течен био тор увеличава добива от 25 до 40%. Чувствително се подтиска появата на брашниста мана, кореново и сиво гниене, вирусни заболявания при краставиците. Течният био тор се явява био стимулатор и засилва имунната система на растенията, така краставиците са по-устойчиви на климатични аномалии. Намалява се необходимостта от минерални торове до 25 %

От AgNews BG

Прочетете също

agnews.bg

Засаждане на овощни дръвчета

Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: изкопават се дупки с размери минимум 80/80/80 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.