Начало / Новини / Предстои проверка за нерегламентирано изкупуване на прясно мляко

Предстои проверка за нерегламентирано изкупуване на прясно мляко

Предстои проверка за нерегламентирано изкупуване на прясно мляко в района на село Гюешево. Това съобщи д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, съобщава агенция Фокус.

Става въпрос за случая с открит микробус, в който са намерени пластмасови бидони, кофа и уред за мерене на мляко с девет литра сурово прясно мляко в него. Освен това са намерени и над 130 килограма хранителни продукти. „При огледа беше установена и една тетрадка – лична документация. В нея срещу имена на физически лица са записвани цифри. Ще започнем проучване за това дали има нелегално изкупуване на сурово мляко от заден двор и лично стопанство. На този етап лицето отрича, ако продължава да не ни дава обективна информация, ние ще информираме компетентните органи, имащи разследващи функции. Той съобщава, че изхранва с изкупуваното мляко собствени животни, което означава, че ще направим и проверка на ниво животновъден обект”, обясни д-р Войнова.

На лицето, превозващо хранителните продукти, може да бъдат наложени санкции за три нарушения. Първото е за това, че се транспортира сурово мляко в неспециализирано транспортно средство. Санкцията за физическо лице е 300 лева. Второто нарушение е за транспортиране на сурово мляко без приемно-предавателни документи. Санкцията за първо нарушение на физическо лице е от 150 лв. до 1 000 лева. Третото нарушение е това, че храните не са предпазени от замърсяване. За физическо лице санкцията е от 500 лв. до 1 000 лева.

© 2015 AgNews.BG | Всички права запазени. Позоваването на AgNews.BG е задължително!

От AgNews BG

Прочетете също

whatsapp_image_2020-01-07_at_153404.jpeg__623x416_q85_crop_subsampling-2_upscale

Удължава се срокът за групово ловуване на дива свиня до края на януари

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.